Alro Slatina a înregistrat o pierdere preliminară netă de 170 de milioane de lei, în 2012

Alro SA, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat, în 2012, o pierdere netă preliminară*, conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de 170 de milioane de lei, în comparaţie cu un profit de 218 milioane de lei, în 2011. O influenţă negativă semnificativă a fost determinată de un instrument financiar derivat încorporat in principalul contract de alimentare cu energie electrică, încheiat de companie, având un tratament contabil specific în conformitate cu IFRS, dar fără un efect similar asupra fluxului de numerar.
Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere de la 2,25 miliarde de lei, în 2011.

„Alro a beneficiat de rezultatele investiţilor sale şi a putut să îşi îndeplinească ţintele operaţionale, în ciuda situaţiei dificile de pe piaţa internaţională”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. „De asemenea, ne-am îmbunătăţit portofoliul de produse şi de servicii şi am putut să răspundem cererii unui număr mai mare de clienţi. Cu toate acestea, factori externi neprevăzuţi, precum cei legaţi de furnizarea de energie şi de taxarea acesteia, au influenţat costurile totale, având un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare”.

În 2012, costurile totale cu energia electrică au crescut cu 172 de milioane de lei, în comparaţie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei.
Rezultatele operaţionale ale Companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scăzut al cotaţiilor aluminiului şi costurile mari cu energia electrică. Seceta severă care a afectat România în prima jumatate a anului 2012 a forţat Compania să cumpere o cantitate semnificativă de energie de pe PZU şi de pe Piaţa de Echilibrare, la preţuri mai mari. În plus, Alro a fost direct afectata de insolvenţa declarată de către principalul său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie până în 2018.

* Rezultatele financiare pentru anul incheiat la 31 Decembrie 2012 sunt preliminare şi nu includ posibile provizioane pentru deprecierea activelor, fiind supuse de asemenea unor clarificări ulterioare privind impactul fiscal generat de tranziţia la IFRS impusa de legislatie. Acestea ar putea afecta rezultatul Companiei.

 

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.