Din cauza incalzirii globale aceste viespi mici dispar , odata cu ele vor disparea sute de alte specii

Din aripi de creaturi mici atârnă soarta a sute de păsări și de specii de mamifere, si poate chiar pădurilor tropicale întregi. Ele sunt viespi smochine și ele joacă un rol disproporționat în marea drama a vietii pe Pamant. Dar noi cercetari avertizează că aceste insecte ar putea fi “extrem de vulnerabil” la încălzirea globală.

Acest lucru este important deoarece fiecare dintre speciile de smochini  750  (Ficus specii) se bazează complet pe anumite specii de viespe pentru a poleniza florile fig . Fără viespi fig nu vor fi seminte de smochin pentru a crea următoarea generație de arbori, și nu s-ar coace  smochinele pentru animale să mănânce.

În cazul oricărui alt grup de arbori acest lucru nu ar fi o astfel de problema  mare, dar smochine sunt speciale. Polenizatorul  lor  aceste vespi fig pot  trăi doar pentru aproximativ o zi și fiecare specie de viespe poate stabili  ouăle în interiorul flori  specific fig. Deci, pentru a păstra speciile lor polenizatoare în viață, fiecare specie are nevoie pentru a produce fig flori și smochine pe tot parcursul anului. Acest lucru înseamnă o sursă de  hrană pentru păsări șimamifere.

La sfârșitul anilor 1990, am stabilit pentru a afla cât de multe specii de animale mânca smochine. Răspunsul este o uluitoare 1200-plus de specii, printre care zece la suta din toate păsările și șase la sută din toate mamiferele – vezi cine mănâncă smochine? Toată lumea). Asta e varietatea de viață, care stă să sufere într-un fel, dacă fig-viespi dispar. Acum, într-un nou studiu in revista Biology Letters, Nanthinee Jevanandam de la Universitatea Nationala din Singapore si colegii sai ofere o imagine înfiorătoare a  ceea ce o lume mai calda ar putea insemna pentru aceste viespi.

Într-un laborator, au expus polenizatori din speciile a patru Ficus  la temperaturi între 25 ° C și 38 ° C și la o umiditate de diferite niveluri. Durata de viață a celor patru specii a scăzut în mod constant ca temperatura a crescut. Cu 36 ° C, durata de viata a trei dintre speciile au scăzut la doar două ore. În sălbăticie acest lucru ar da timp vespilor  pentru a găsi un smochin a speciilor potrivite in care sa polenizeze și ouă sale.  Acesta este calcaiul lui Ahile al unui parteneriat care a existat timp de 80 de milioane de ani. Este aici, ca ne-am putea aștepta să vedem relația rupe în jos, cu consecințe pentru alte specii.

Acest lucru sa întâmplat înainte. În anii 1990, fig-viespi, în nordul insulei Borneo a fost la nivel local dispărut după o secetă severă, iar în Florida au dispărut atunci când un uragan le-a șters afară. În ambele cazuri,populatiile fig-viespe , în cele din urmă a revenit – datorită faptului că se pot dispersa zeci de kilometri în  o zi sau două în care trăiesc. Dar o temperatura crescuta  susținut – ca ceea ce oamenii de stiinta prezicschimbarile  climatice vor  fi o realitate în toată lumea de la sfârșitul secolului. Așa cum ne întoarcem la temperatura globală vom schimba chimia vietii.

L-am întrebat dacă ea a crezut Nanthinee fig-viespi ar putea adapta la o creștere a temperaturii, fie în fiziologia lor sau comportamentul lor – de zbor într-un moment din zi rece, de exemplu. “Viespi Figuri poate produce până la 12 generații într-un an la tropice aseasonal, și așa mai aclimatizare sau adaptare genetica este o posibilitate”, a spus ea. “Dar, mai mult de cercetare trebuie să fie efectuate pentru a stabili acest lucru. În ceea ce privește posibilitatea de zbor la momente diferite, este dificil de prezis. ”

Speciile de viespe ea si colegii ei au studiat venit din ramuri distincte ale arborelui genealogic smochin-viespe, astfel încât acestea să cred că rezultatele lor vor fi relevante pentru sute de alte specii de viespe de smochin, copacii au polenizeze și animalele care se hranesc cu smochine lor. Dar aceste viespi mici ar putea avea surprize în magazin pentru noi încă. La urma urmei, ei au supraviețuit extincție în masă, care a văzut pe dinozaurii, la 65 de milioane de ani. Ei ne-ar putea trăi mai mult decât prea.

Povestea lor este un memento că suntem doar noi aici, și că, între sărutări noastre, luptele noastre și zâmbete noastre, avem tendința să se poticnească cu privire la rupere lucruri înainte de a ști cum funcționează.

Fotografie de credit:
Valisia malayana fig-viespi, la o figura de grossularioides lor Ficus gazdă arbori

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.