Dan Luca ,,Eficiența energetică reprezintă un sector cheie,,

Dan Luca

Oltenianews.ro: Cum vedeti finalitatea dintre asa zisul “razboi” al ”energiei verzi” si al ”energiei pe baza de carbune˝ la nivel European?

Dan Luca : Pentru a scadea dependenta de gazul rusesc, in contextul situatiei din Ucraina, UE trebuie sa gaseasca alte surse de energie, pe teritoriul celor 28 de state membre. Nu e un razboi, este vorba despre doua surse diferite de energie. Si pentru ca mixul energetic este decis in tarile membre, unele tari ca Polonia prefera carbunele, iar altele ca Danemarca, Germania, Austria sunt pro resursele regenerabile si eficienta energetica. Comisia Europeana va veni cu o comunicare despre Securitatea Energetica foarte curand, intr-o saptamana sau doua, in care va face topul surselor energetice in Europa. Se aude ca eficienta energetica ar fi pe locul patru, pe cand carbunele, pe o pozitie mai importanta.
Oltenianews.ro: Care considerati ca este rolul carbunelui in realizarea desideratului
Romaniei de a deveni hub energetic regional?

Dan Luca: Carbunele este important, dar cred ca Romania are potentialul sa se dezvolte pe alte segmente, care sa ii ofera o viziune sustenabila si de lunga durata. De exemplu, eficienta energetica si resursele regenerabile. Pe langa potentialul fantastic pe care Romania il are in ceea ce priveste sursele regenerabile de energie, eficienta energetica reprezinta un sector cheie cu beneficii multiple pentru cetateni. Potrivit unui studiu recent realizat de Institutul European pentru Performanta Cladirilor (BPIE), cladirile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a consumului de energie din Romania; sectorul locuintelor si sectorul tertiar (birouri, spatii comerciale si alte cladiri nerezidentiale) reprezinta impreuna 46% din consumul total de energie la nivel national. Desi populatia Romaniei a scazut cu peste 2 milioane de locuitori inregistrati in 2002, ajungand la 19 milioane, suprafata cladirilor rezidentiale a crescut pana la 559 milioane m².Mai mult, Romania are un patrimoniu important de cladiri din perioada comunista care pot fi renovate pentru a consuma  mai putina energie si a oferi o calitate de viata superioara cetatenilor care le locuiesc, in acelasi timp conservand caracterul istoric si arhitectural. Asa ar putea Romania deveni un model si un hub energetic in Europa de Est. Cea mai ieftina si cea mai verde energie, este cea pe care n-o folosim in eficienta energetica. Technologia exista, trebuie doar ca Executivul sa vina cu un plan de actiune, iar companiile vor investi in renovarea cladirilor. In plus, doua milioane de joburi, in sectorul constructiilor ar putea fi create.

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării. Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei Europei˝ Bruxelles.

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.