Liderii locali din UE: rolul fundamental al celor 637 miliarde EUR pentru politica de coeziune trebuie păstrat, dar fondurile trebuie mai bine utilizate

Dezbaterea care a deschis cea de-a 14-a săptămână europeană a regiunilor și orașelor a subliniat rolul fondurilor structurale ale UE pentru soluționarea dificultăților cu care se confruntă UE

Sute de liderii locali și regionali s-au întrunit la Bruxelles, la 10 octombrie, alături de o serie de lideri de vârf ai UE, în cadrul celei de-a 14-a săptămâni europene a regiunilor și orașelor. Organizat în comun de Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Comisia Europeană sub titlul „Regiunile și orașele pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii”, acest eveniment – cea mai mare manifestare dedicată dezvoltării regionale – a reunit din nou mii de participanți, care au luat parte la 130 de ateliere și la peste 150 de evenimente la nivel local în întreaga Europă.

În cursul dezbaterii de la nivel înalt, membri ai CoR – Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali – au subliniat că o asumarea unui rol politic mai pregnant, o simplificare a normelor UE și mai multă flexibilitate sunt urgent necesare pentru a reduce deficitul de investiții în valoare de 50 miliarde EUR, a combate disparitățile regionale și a întemeia o Europă mai solidară și mai inovatoare. Dezbaterea s-a concentrat pe îmbunătățirea modului de cheltuire a fondurilor structurale, care reprezintă 454 miliarde EUR (fondurile ESI), la care se adaugă suma de 183 miliarde EUR din resurse naționale pentru perioada 2014-2020.

În discursul său de deschidere, președintele Comitetului European al Regiunilor, dl Markku Markkula, a afirmat că, dacă Europa dorește să depășească amplele provocări cu care se confruntă, ea trebuie să își recunoască deficiențele și să coopereze pentru a găsi răspunsuri comune: „Eliminarea deficitului de investiții, care însumează 50 miliarde EUR, și crearea de locuri de muncă și creștere economică pentru toți trebuie abordată într-un spirit cinstit și pragmatic. Europa are nevoie de o politică de coeziune inovatoare, iar noi trebuie să punem capăt complexității exagerat de mari a normelor UE, reducând costurile de punere în aplicare a acestora. Pentru a face ca aceste investiții în valoare de 637 miliarde EUR să dea rezultatele scontate, avem nevoie de o accelerare a politicii de coeziune și de o strategie îndrăzneață din partea UE și a guvernelor naționale, care să fie coordonată cu alte surse de finanțare, precum Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), astfel încât toate țările, regiunile și orașele să poată beneficia de avantajele obținute. Politica de coeziune și Planul de investiții pentru Europa urmăresc fiecare o filosofie proprie, fără să intre în contradicție una cu cealaltă. Ele trebuie să fie complementare și să acționeze în sinergie.”

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat: “Ca în fiecare an, modestul nostru obiectiv pentru această săptămână va fi acela de a face viaţa mai uşoară pentru regiunile şi oraşele europene, de a sprijini eforturile acestora privind transpunerea investiţiilor UE în excelenţă, creştere economică, locuri de muncă şi calitate a vieţii. Ca în fiecare an, participanţii vor deveni familiarizaţi cu o gamă vastă de proiecte de succes. Aceste proiecte dovedesc nu numai ceea ce regiunile şi oraşele noastre sunt capabile să realizeze cu sprijinul politicii de coeziune, ele totodată pregătesc terenul pentru schimbul de bune practici şi de învăţăminte”.

Suspendarea fondurilor ESI în curs pentru Spania și Portugalia – ca urmare a faptului că respectivele guvernele naționale nu au reușit să își reducă deficitele – a fost intens dezbătută de membrii CoR și liderii UE. Îngrijorările profunde exprimate de membrii spanioli și portughezi au fost împărtășite de liderii locali și de membri ai Parlamentul European din întreaga Europă.

Aceștia au discutat, de asemenea, modalități de simplificare a politicii de coeziune, punând accentul pe îmbunătățiri specifice propuse într-un aviz elaborat de dl Petr Osvald (CZ-PSE). Avizul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară a CoR din 11 octombrie.

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.