Președintele Iohanis trebuie să-l întrebe pe Cârciumaru de ce își bate joc de Brâncuși. Avem dovada.

de Marius DAEA

Brâncuși merită să fie tratat la adevărata valoare la el acasă, nu la mâna a doua, cum face primarul Târgu Jiu-lui, Florin Cârciumaru. Autoritățile locale din Gorj au  pretenția ca ansamblul arhitectural Calea Eroilor să intre în patrimoniul UNESCO, dar ei nu respectă nici o regulă cerută de acest club select.

Lăsăm la o parte faptul că o instituție din subordinea Primăriei condusă de Florin Cârciumaru a spălat operele sculptorului Constantin Brâncuși cu jetul de apă ca la o spălătorie auto. Lăsăm de asemenea la o parte și faptul că ani de zile a trebuit să acceptăm betonul amprentat din centrul municipiului doar pentru a transfera milioane de lei în contul Polaris, firma de casă a PSD. Dar să-l lăsăm în continuare pe Cârciumaru să-și bată joc de Brâncuși, nu putem să facem acest lucru.

MODERNIZAREA ȘI REABILITAREA ZONEI PROTEJATE A ANSAMBLULUI MONUMENTAL ,, CALEA EROILOR,, TARGU JIU UN SIMULACRU DE CONCURS INTERNAȚIONAL  DE SOLUȚII.

În anul 2015, Primăria Târgu Jiu a organizat un concurs internațional de soluții în vederea modernizării, reabilitării zonei protejate  a ansamblului arhitectural ,, CALEA EROILOR TARGU JIU,, cu pretenția de a fi un concurs internațional, însă, Primăria Târgu Jiu nu a făcut ceea ce merita Brâncuși, Gorjul și România, adică o competiție internațională adevărată, care să respecte valorile și principiile profesioniștilor în domeniu.

A  PARTICIPAT DOAR UN PROIECT ȘI A CÂȘTIGAT PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN PROIECT

La ,, concursul internațional de soluții,, organizat de Primăria Târgu Jiu a participat doar o firmă din București. Practic nu putem spune că am avut o competiție atâta timp cât nu am avut de unde alege. Autoritățile din Târgu Jiu au făcut pentru acest concurs internațional de soluții și pentru Brâncuși minimum din ce puteau face, având, însă, la dispoziție pentru astfel de competiții regulamentul Ordinului Arhitecților din Romania, și regulamentul UNESCO.

Ce spune Ordinul Arhitecților din Romania (ORA)

,,CONCURSUL DE ARHITECTURĂ este o PROCEDURĂ DE SELECŢIE AXATĂ PE CALITATE 

Obiectivul concursului este găsirea celei mai bune soluţii pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură (clădire sau un ansamblu de clădiri), dar și pentru spaţii publice, orașe sau așezări rurale, zone ale orașelor, amenajări etc.   Organizarea unui concurs de arhitectură presupune: temă de proiectare/concurs – enunțul cerințelor promotorului; regulament – regulile competiției care gestionează desfășurarea concursului   juriu – garanție a imparțialității și a profesionalismului; premii – promisiunea unei retribuții financiare pentru cele mai bune soluții.

TOATE ACESTEA STIMULEAZĂ PARTICIPAREA UNUI NUMĂR  CÂT MAI MARE DE PARTICIPANȚI ȘI ASIGURĂ CALITATEA CONCURSULUI,,

Regulamentul ORA de organizare a concursurilor pentru soluții arhitecturale spune:

 1. Scopul fundamental ce generează si guvernează organizarea concursului de soluţii de urbanism şi/sau arhitectură îl reprezintă asigurarea, prin CONFRUNTARE PROFESIONALĂ, a unei înalte calităţi a mediului construit.
 2. Concursul permite selectarea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea unor probleme specifice domeniului arhitecturii, urbanismului şi amenajării teritoriale şi peisagistice, deschizând calea afirmării profesionale a arhitecţilor, prin aprecierea competentă şi obiectivă a proiectelor lor şi prin posibilitatea realizării acestora.
 3. Principiile care stau la baza organizării concursului de soluţii de urbanism si/sau arhitectura sunt:
 4. a) libera concurenţă, respectiv asigurarea condiţiilor pentru ca orice proiectant de specialitate să devină, în condiţiile legii, contractant;
 5. b) eficienţa utilizării fondurilor, respectiv folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor profesionale; c) transparenţa, respectiv punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la concurs;
 6. d) tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie; e) confidenţialitatea, respectiv garantarea anonimatului participării la concurs şi a proprietăţii intelectuale a ofertantului.
 7. Concursul se organizează în baza unei teme-program şi a unui regulament, aprecierea lucrărilor prezentate fiind încredinţată unui juriu calificat.

Tot regulamentul ORA AICI:

Un concurs internațional de soluții, așa cum se face a fost organizat de Muzeul Național de Istorie a României, o instituție publică care nu se compară cu un municipiu până la urmă. Cum arată concursul puteți vedea AICI: http://oar.squarespace.com/concurs-noul-mnir/

Nici pe departe nu poate exista termen de comparație între competițiile internaționale de soluții organizate de Muzeul Național de Istorie a României și Primăria Târgu Jiu, care s-a limitat doar la SEAP și la site-ul european de licitații, loc în care profesioniștii în domeniu nu intră pentru a obține contracte din moment ce există reglementări și competiții prin organizațiile profesionale.

Un arhitect din Târgu Jiu ne-a declarat: ,,Ordinul Arhitecților din România încearcă să promoveze această practică a concursurilor internaționale în speranța creșterii calității proiectelor pentru spatiile si clădirile publice. Partea tristă este că și în cazul în care se organizează aceste concursuri, de multe ori toată treaba este deturnată de aceleași interese locale în faza de execuție (vezi scandalul cu Piața Universității din București, unde nu a fost deloc respectat proiectul câștigător; același lucrul s-a întâmplat și cu concursul de la Craiova). De aceea, eu sper că dacă tot nu am avut un concurs internațional la Tg Jiu, măcar să fie respectat proiectul lui Dorin Ștefan întocmai ,,.

Deși normele prevăd ca din comisia de concurs să facă parte și membri desemnați de Ordinul Arhitecților din Romania, cei din acest for nici măcar nu știau că la Târgu Jiu s-a desfășurat o astfel de competiție.

Punctul de vedre ORA:

,, Nu putem comenta situația de la Târgu Jiu pentru că nu cunoaștem detaliile atribuirii, dar în ceea ce privește colaborarea cu autoritățile publice putem face următoarele precizări:

Orice autoritate publică are dreptul să facă achiziții publice prin concurs de soluții sau înmânare directă în condițiile prevăzute de lege. OAR stă la dispoziția autorităților publice în cazul în care vor să facă o procedură de concurs la standarde internaționale. În același timp nu există o pârghie legală care să oblige autoritățile publice să organizeze competiții cu Ordinul Arhitecților din România, deși ne-am dori mai multe colaborări și invităm autoritățile publice interesate de o procedură transparentă în care selecția se face pe baze concurențiale corecte de către un juriu de profesioniști să ne contacteze (la adresa concursuri@oar.archi).

Mai multe detalii despre concursurile organizate de Ordinul Arhitecților din România, modul de organizare și avantajele concursurilor puteți găsi pe site-ul nostru la adresa: www.oar.archi/concursuri

Există și municipalități din țară și chiar din Oltenia, cum ar fi Vâlcea și Craiova, care au organizat astfel de concursuri internaționale de soluții cu ajutorul OAR. De exemplu, Municipiul Craiova a organizat o astfel de competiție pentru o biserică, iar la Târgu Jiu pentru Calea Eroilor, autoritățile nu-și permit competiție și transparență.

Concurs Craiova: http://oar.squarespace.com/concurs-craiova-sf-ilie/

Concurs Vâlcea: http://oar.squarespace.com/concurs-ramnicuvalcea/

Cine a făcut parte din juriul de la Târgu Jiu:

Arh. Viorica CUREA -Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România

Dr. Arh. Victor Dan KISILEWICZ- Consilier superior Ministerul Culturii

Arh. Aurel Ioan Eugen BOTEZ- Președinte CNMI

Arh. Marius Marcu LAPĂDAT- facultatea de Arhitectură

Prof. Dr. Arh. Corneliu Florian MACHEDON- Facultatea Ion Mincu

Jr. Iulia Diana VÂNĂ DUMITRAȘCU -Viceprimar Municipiul Târgu JIU

Aurel POPESCU- Viceprimar Municipiul Târgu Jiu

 

Regulamentul mai spune că, indiferent de categoria concursului (de idei sau de proiect) şi de modul său de organizare (public, restrâns, într-una sau două faze, cu invitaţi) acesta trebuie să se bucure de o largă publicitate. Lansarea concursului se face printr-o conferinţă de presă, la care să fie invitate principalele cotidiene, agenţii de presă, radio şi televiziune.  În comunicatul de presă pus la dispoziţia reprezentanţilor mass-media vor fi precizate: promotorul, organizatorul, scopul concursului, o scurtă prezentare a temei-program, categoria şi modul de organizare al concursului, calendarul concursului, juriul, premiile, precum şi condiţiile de înscriere. Organizatorul trebuie să se asigure că lansarea concursului va fi făcută publică prin apariţia comunicatului de presă în cel puţin două cotidiane de cea mai largă răspândire.

Totul s-a făcut pe tăcute așa cum s-a întâmplat cu modernizarea zonei centrale a municipiului cu beton amprentat, o soluție contestată de târgujieni , sau cu noul stadion, unde mai întâi au apărut fotografiile în presa locală și după aceea a avut loc concursul de soluții.

Din respect pentru Brâncuși și pentru România, autoritățile din Târgu Jiu ar fi trebuit să dea dovadă de profesionalism și să fi organizat concursul așa cum prevăd regulamentele. Să avem mai multe idei, competiție și confruntare.

Regulamentul UNESCO pentru concursurile de arhitectură poate fi consultat aici:

http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/867055/23969881/1385556377800/Regulament_UNESCO_UIA_concursuri.pdf?token=%2FVa9gkEjCt%2B4lp0MfwftCaxCAT0%3D

Rezultatul așa zisei competiții de la Târgu Jiu poate fi văzut pe SEAP:

http://www.e-licitatie.ro/Public/Common/Notice/DCNotice/DCNoticeView.aspx

 

 

Please follow and like us:
0

One thought on “Președintele Iohanis trebuie să-l întrebe pe Cârciumaru de ce își bate joc de Brâncuși. Avem dovada.”

 1. Va felicit pentru articol si argumente. Incompetenta promotorului de concurs se vede in zeci de locuri, inclusiv in redactarea componentei juriului (gafe incredibile).
  E un noroc totusi cacistigatorul (sic!) concursului (unic) este asocierea firmelor a doi arhitecti onorabili (unul fiind profesorul Dorin Stefan). Ma mir ca firma aia de spalat covoare sau autovehicule (de casa pesede) n-a participat la concurs. Atita modestie….
  Cit timp ma ocupam la OAR de organizarea concursurilor de arhitectura, am avut intrevederi si corespondenta cu reprezentanti ai primariei Tg. Jiu sa-i conving sa organizeze un concurs cumsecade, international, girat de OAR si UIA. OAR a trimis chiar un memoriu la Guvernoiul Boc (sau Ponta?) cerind un concurs international pe bune, la a carui finantare sa contribuie si Ministerul Culturii. Pierdere de vreme si cu guvernoiul, si cu Circiumaru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.