La Tribunalul Gorj se încâlcesc lucruri, deși rolul justiției este să limpezească

Autor: Marius Daea

Da, așa este, justiția este independentă, iar  hotărârile judecătorilor nu se discută, nu se comentează. Dar cine nu a văzut judecători cu cătușele pe mâini, sau judecătoare care-și împărțeau mita în lift, altele cu banii îngropați prin grădină, sau un celebru judecător care trata șpaga în wc? În acest sens, avem condamnări definitive pentru corupție în urma cărora magistrații au ajuns după gratii. Nici pe departe nu încercăm să generalizăm. Sistemul judiciar din România nu se rezumă doar la câteva zeci de magistrați, care din păcate, prin atitudine și prin fapte trag în jos acest sistem care și așa nu beneficiază de o încredere prea mare din partea populației.

Tot un magistrat de la Gorj ne spunea ,, Rolul justiției este de a limpezi lucrurile, nu de a le încâlci,, și așa este, are mare dreptate, însă ce ne facem când auzim oamenii spunând: ,, se moare cu dreptatea în mână,,

Înainte de a decide să public această speță, am consultat mai multe opinii, atât din rândul avocaților, oameni cu experiență ,și chiar judecători de la alte instanțe din țară, opiniile au fost generale, iar cel mai bine cineva a descris situația într-un cuvânt și anume ,,cârlig,,.

În anul 2006, Administrația Finanțelor Publice Gorj scoate la licitație publică Fabrica de pâine a S.C Consum Coop Turceni ( fosta cooperație), fabrică construită în anul 1973. La acea vreme, finanțele publice recuperau banii de la cooperație vânzând bunurile din proprietatea societății pentru acoperirea datoriilor. O societate comercială din Turceni, S.C Flamion S.R.L, de bună- credință a cumpărat la licitație publică în data de 18. 12 .2006 bunurile scoase la licitație de către MF –A.N.A.F -DGFP Gorj. În cazul în care cooperația nu ar fi fost proprietar pe clădire și pe teren, atunci  M.F- A.N.A.F- D.G.F.P Gorj nu ar fi putut scoate la licitație și să vândă aceste bunuri.

În 13 ianuarie 2009 apare un titlu de proprietate pentru terenul de sub fabrica de pâine construită în anul 1973, având  autorizația de construcție nr. 435/12.07.1973, în baza căruia moștenitorii încep să revendice terenul, dar bătălia începe pe terenul de sub fabrica de pâine.

În primă instanță la Judecătoria Târgu Jiu s-a ținut cont de expertizele realizate de experții desemnați de  societatea comercială care de bună credință a cumpărat de la ANAF clădirea și terenul aferent, iar soluția în acest caz a fost una limpede, în sensul că a împărțit egal și a mulțumit 99% din părțile implicate în dosar, dând posibilitatea societății comerciale S.C Flamion SRL, care are 22 de salariați să-și desfășoare activitatea în continuare.

Cum s-au încâlcit lucrurile la Tribunalul Gorj?

Judecătorii de la Tribunalul Gorj restituie terenul de sub fabrica de pâine celor care l-au revendicat, nu demolează fabrica de pâine ,așa cum a cerut unul dintre proprietari, dar nu sunt de acord să dea acces la fosta fabrica de pâine ( actualmente depozit de alimente) societății comerciale care a cumpărat de la ANAF o clădire cu teren pe care era proprietar S.C Consumcoop S.A. și care administrează depozitul alimentar.

Încâlcirea

Cum este firesc, orice acțiune în instanță trebuie dusă până la epuizarea tuturor căilor de atac. Așa se face că o parte din cele 5 implicate în proces face apel împotriva sentinței civile pronunțată de Judecătoria Târgu Jiu și așa ajunge cauza pe masa a două judecătoare de la Tribunalul Gorj, care nu fac altceva decât să încâlcească lucrurile.

Schimbă lotizarea terenurilor, creează un drum de servitute, fără să țină cont de profilul de activitate al societății comerciale, că acel drum nu poate fi operațional din cauza unei conducte principale de gaze și a unui stâlp de energie electrică, blocând  în acest fel activitatea societății, limitându-i accesul la rampa de descărcare – încărcare marfă.

Fosta fabrică de pâine, actualmente depozit alimentar a fost construită cu peste 30 de ani în urmă, iar societatea ar fi putut beneficia de excepția uzucapiunii de 30  de ani, invocată în timpul procesului. Nu trebuie să fii doctor în drept să-ți dai seama că e ceva necurat la mijloc atunci când, deși legea este de partea ta, ți se respinge absolut orice cerere, fără nici-un raționament logic, de  parcă  magistrații în cauză sunt legați la ochi.

De asemenea, ar fi etic ca atunci când un judecător are în față un avocat sub brațul căruia și-a făcut stagiatura, pe vremea când și el era avocat, să se abțină din cauză.

Nu degeaba la admiterea în magistratură candidații sunt supuși unui test de raționament logic. În cazul de față, logica nu există, limpezirea lucrurilor nu există, ba dimpotrivă, lucrurile s-au complicat mai mult, oamenii sunt puși pe drumuri mai mult iar numărul anilor petrecuți prin instanțe pentru aceeași cauză cresc.

Cu toate astea, este bine să avem încredere în justiție și în magistrați. În justiție există foarte mulți oameni extraordinari, demni, decenți și care își respectă profesia și se respectă și ei ca oameni.

 

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.