Jos masca domnule Boza

Autor: Marius DAEA

În loc de informații publice, minciuni sfruntate

Domnul Sorin Boza, Director General al CE Oltenia, apare frecvent dacă nu exagerat de mult la talk show-rile locale, repetând de fiecare dată merite personale în transparentizarea deciziei în cadrul CE Oltenia.

Numai că o transparență reală asupra ceea ce se întâmplă în Complexul Energetic Oltenia nu vine din declarațiile domnului Boza, ci din modul în care informațiile despre operațiunile societății sunt la vedere sau ascunse prin diverse tertipuri.

La o solicitare în baza legii 544/2001 privind liberul  accesul la informații de interes public, am primit un răspuns după 14 zile, peste termenul legal. Mai mult, o parte din informațiile publice solicitate nu ne-au fost transmise, motivându-se că furnizarea lor ar perturba desfășurarea unei proceduri de achiziții publice a serviciilor de pază aflată în derulare.

intrebare 4

Cu două fraze mai înainte ni se spune că aspectele confidențiale care ni se refuză comunicării   au fost deja dezvăluite unor firme de pază ,, agreate,,  de conducerea CE Oltenia.

intrebare 1

Cu alte cuvinte, conducerea Complexului Energetic Oltenia pune informații pe care ei le consideră confidențiale la dispoziția unor prestatori agreați în dauna celorlalți participanți la procedura de achiziție publică. Curată transparență, coane Boza.

Ce ascunde sub preș domnul Boza?

În contractele pentru Servicii de pază încheiate pentru anul 2016, în urma unei proceduri de achiziție publică derulate la sfârșitul anului 2015 se menționează atât la articolul 2.2 cât și la articolul 12.2 din contractul de prestări servicii că prețul contractului este ferm și nemodificabil pe întreaga perioadă de derulare.

art 2.2

art 12.2

Pentru anul 2017 se află în curs o procedură de achiziție a contractelor de pază cu o valoare estimată de 16.099.000,00 lei, ceea ce ar conduce la un tarif al prestației de 11, 08 lei /oră.

Cu toate acestea, din răspunsul primit de la CE Oltenia aflăm că deja tariful pentru luna februarie a fost mărit pe baza unor acte adiționale la contractul din 2016, adică contrar clauzelor de la articolele 2.2 și 12.2. din contract.

raspuns 2

Când și cum au apărut în cadrul contractelor clauze care ar permite modificarea prețului  este o nebuloasă. Deși CE Oltenia avea posibilitatea să lămurească acest aspect în răspunsul pe care ni l-a dat în cunoscuta tradiție  a lipsei de transparență, nu ne lămurește când și unde au dispărut clauzele de la articolele 2.2 și 12.2 care nu permiteau modificarea prețului.

Complexul pe pierdere, banii pentru pază risipiți

Reamintim că această alba -neagra cu contractele de pază la CE Oltenia face ca bugetul dedicat acestor servicii să ,,sară,, dintr-un foc de la 16.099.000,00  lei la 17.226.000,00 lei, cu 1.127.000,00 lei mai mult.

Se estimează că anul financiar 2016 va fi încheiat de către Complexul Energetic  Oltenia  cu o pierdere de aproximativ 126.000.000,00 lei.

Vedem cum numai în contractele de pază, care nu au o pondere foarte mare în achizițiile CE Oltenia,  se aruncă cu peste un milion de lei mai mult decât s-a estimat inițial ( în prezent încă se mai caută modalități de a arunca  cu mai mulți bani în  aceste contracte).

Dacă numai la contractele de pază se pierde peste un milion de lei, ținând cont de numărul mare de contracte care se încheie la CE Oltenia, nu este greu de loc ca toate pierderile înregistrate  să fie direct rezultatul unor asemenea operațiuni păguboase companiei.

Iată cum în practică se demonstrează ceea ce este citat în teorie și anume că ,,acolo unde nu este transparență, corupția își face loc,, ar trebui să- i fie clar și domnului Boza că transparența nu se face cu declarații, iar lipsa acesteia erodează resursele companiei, inclusiv munca grea a minerilor și energeticienilor.

Răspuns complet CE Oltenia la întrebările redacției

raspuns complet ceo

 

Din aceeași categorie

https://oltenianews.ro/2017/01/strategia-de-paza-a-complexului-oltenia-35-milioane-de-euro-facute-bucatele/

 

Please follow and like us:
0

8 thoughts on “Jos masca domnule Boza”

 1. Domnule Marius, daca ati fi reusit sa scrieti corect un articol, poate v-as fi crezut. Si mai aveti pretentia de a fi numit jurnalist.. Un astfel de text poate fi introdus cu usurinta in cartile de gramatica, la sectiunea “cate greseli exista? 1, 5 sau 20?”. V-o zic asa, prieteneste, ca sa nu mai rada de dumneavoastra elevii din clasa a 7-a.
  In rest, atunci cand va intalniti pentru a-l pupa pe anumite parti ale corpului sau, salutati-l din partea mea pe Ciurel.
  Numa’ bine.
  Sper din tot sufletul sa aveti “cojones” si sa aprobati acest comentariu.

  1. Am aprobat comentariul, desi dvs nu ati avut “cojones” sa va afisati identitatea! Cred ca tot din lipsa de “cojones” nu-l salutati pe dl Ciurel personal. Din partea mea atat Boza cat si Ciurel au fost “tratati” dupa “patologia” manageriala afisata. Persoanele niciunuia dintre ei nu prezinta vreo importanta speciala pentru mine. Iar managementul nu pare sa-i diferentieze prea mult! Declaratii despre transparenta, prezentare teatrala a problematicii manageriale, iar legea privind informatiile de interes public aplicata dupa bunul plac, asa cum am argumentat in articol. Am remarcat ca nu ati avut nici o observatie privind datele si argumentele din articol si va pot spune ca, pana acum, nici dl Boza nu a avut. Nu-l veti putea ajuta pe dl Boza, daca la subiectul articolelor in legatura cu dansul veti face observatii asupra jurnalistilor. Acestia exercita profesiunea de jurnalist, mai inspirat sau mai neinspirat, dincolo de satisfactia sau insatisfactia dvs sau a dlui Boza.

   1. Domnule, m-am legat strict de redactarea unui articol si de faptul ca nu stiti sa scrieti corect. Era mai mult un sfat dar puteti lua asta oricum. In momentul in care unui jurnalist ii scapa atatea greseli, cum pot eu crede ceea ce spuneti? Nu sunt absurda, inteleg faptul ca va pot scapa anumite greseli, insa ati gresit chiar si in comentariul pe care mi l-ati dat.
    Cat despre articol, va rog sa facem un mic exercitiu de imaginatie : dumneavoastra aveti un teren mare iar pe terenul acela se afla ceva cu valoare pentru dumneavoastra. Deoarece nu-l puteti pazi singur, va luati un caine. Dupa 3 zile de paza, desi erati acolo si era si cainele, ati fost jefuit dar nu in totalitate. Ce faceti? Preferati sa lasati lucrurile asa cum au fost si sa va rugati sa nu se mai intample, sau va mai luati inca un caine, doi, trei, noua, dar, desi faceti un efort pentru a le asigura hrana, paguba ar fi mult mai mare daca ati fi jefuit din nou? Cred ca stim amandoi raspunsul, “coane” Marius. Cand investesti in paza, ai garantia ca ceea ce faci ramane acolo iar apoi ai posibilitatea sa-ti scoti banii. Iar in legatura cu acel milion de lei in plus, mie mi se pare pertinenta explicatia data de CEO.
    Am vazut ca aveti o problema si in legatura cu faptul ca domnul Boza da interviuri sau apare la unele posturi de televiziune pentru a raspunde unor intrebari. Nu stiu ce ati urmarit dumneavoastra, insa ceea ce am vazut eu a fost un om asumat, deschis si sincer. Poate ne-am uitat la lucruri diferite, cine stie, dar ma indoiesc.
    Nu sunt aici pentru a face vreo favoare sau vreun bine cuiva, n-am nicio ( da, asa se scrie ) legatura cu niciunul din ei, insa mi-ar placea putina obiectivitate si mai putine cuvinte precum “coane” sau mai stiu eu ce. Nu da bine.

    1. “Doamna” Andreea C, insistenta dvs este demna de o cauza mai buna! Daca faceti parte dintr-un “fan club Boza”, sprijiniti-l sa inteleaga ca exista legi pe care trebuie sa le respecte si aplice in activitatea manageriala(in speta cea a accesului la informatii de interes public si cea a achizitiilor publice). Trebuie sa intelegeti laolalta cu dumnealui ca nu se pot face si nici n-ar fi cazul sa se faca legi care sa-i usureze viata profesionala, domnului Boza.
     Despre greseli putem discuta cat doriti, inclusiv despre ale dvs, cu conditia sa va “dati jos masca”. Cum se poate discuta despre greselile reciproce cu un “anonim”.
     Sustineti ca dl Boza este “un om asumat”(!?) si este greu de inteles prin ce “chimie” trebuie sustinut de catre cineva “neasumat”.
     Exercitii de imaginatie cu terenuri, caini si paza nu facem pentru ca nu transmitem cititorilor imaginatia noastra, ci stiri si informatii. Speram ca nici dl. Boza nu se bazeaza pe imaginatie cand contracteaza, PE BANI MULTI, servicii de paza.
     Cine e de buna credinta a inteles, in mod cert, din fondul articolului, ca “investitia” dlui Boza in mai multi “caini” se rezuma la a da mai multi bani, unor “colaboratori”, pentru aceeasi “caini”. Puteati “crede” asta din raspunsul dat de CEO, pe care l-am reprodus in facsimil. Sper sa nu fie si acolo vreo greseala, ca sa va “indoiti” de credibilitate!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.