Universitate de stat captivă, de 10 ani, în mâinile unei persoane.

foto: www.gorjnews.ro

Nu cred că în țara asta mai este cineva care nu știe că într-o universitate de stat Rectorul este persoana care din punct de vedere administrativ conduce universitatea. Rectorul este ordonatorul de credite și președintele Consiliului de administrație. Printr-un contract de management semnat cu ordonatorul de credite, Ministrul Educației, rectorul unei universități răspunde în fața cestuia de realizarea indicatorilor de performanță prevăzuți în acest contract.
Acest lucru a fost valabil și în Universitatea „Constantin Brâncuși”din Târgu Jiu în perioada 2006-2012 când rector al acesteia a fost Adrian Gorun. În acea perioadă Rectorul unei universități cumula și funcția de Președinte al Senatului, fapt care îl făcea pe acesta un fel de Dumnezeu într-o universitate, mai ales în cazul universităților de provincie, cum este și cazul universității din Târgu Jiu. Atribuțiile Rectorului și ale Președintelui Senatului erau precizate prin Carta universității și erau în concordanță cu cele prevăzute de Legea educației de la acea vreme.
Odată cu apariția Legii nr.1/2011, care a despărțit funcția de Rector de cea de Președinte de Senat și a limitat numărul mandatelor de rector la două, rectorii care nu mai puteau candida pentru un nou mandat de rector, obișnuiți cu puterea absolută, discreționară, s-au orientat către funcția de Președinte al Senatului, care nici măcar nu este prevăzută ca și funcție de conducere la nivel de universitate. Pe ultima sută de metrii ai mandatului de Rector, dar și de Președinte al Senatului, unii din aceștia au operat modificări în Carta universității și au diminuat atribuțiile funcției de Rector, aceasta devenind mai mult decorativă, dar, în același timp, au dat greutate extrem de mare funcției de Președinte al Senatului, pe care urmau să o ocupe. În aceste condiții, în câteva universități din țară, foarte puține, cei drept, Rectorii au devenit prizonierii Senatului, dar mai ales ai Președintelui Senatului. Ei și-au asigurat o logistică ca și cea a rectorului, o indemnizație egală cu cea a acestuia, dar culmea nesimțirii a fost faptul că nu au părăsit biroul de Rector, schimbând doar plăcuța de Rector cu cea de Președinte al Senatului, rectorul fiind trimis într-o altă încăpere. Așa a procedat și fostul Rector al Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Adrian Gorun, care începând cu anul 2012 și până în prezent este Președinte al Senatului acestei universității și în baza Cartei universității este stăpânul absolut al acesteia. Așa se face că timp de 10 ani universitatea a devenit captivă în mâinile sale. Și când afirm acest lucru mă refer la faptul că toți cei care au ocupat funcții de conducere ca rezultat al alegerilor, sau au asigurat interimatul numeroaselor funcții de conducere academice sau administrative, au fost destituiți, mai curând sau mai târziu, ca fiind neperformanți în opinia lui Adrian Gorun. Nume importante de cadre didactice cu o excelentă prestație profesională, precum Vasile Popeangă, Onisifor Olaru, Dorel Chirițescu, Neamțu Liviu, Sorinel Ghimiși și Liviu Cârțână au fost preferații lui Adrian Gorun pentru funcția de prorector, ca mai apoi toți să cadă în dizgrația sa și apoi să fie destituiți. Iar singurul care a rămas neclintit, timp de 10 ani în fruntea universității a fost Adrian Gorun.Scandalurile și “matrapazlâcurile” din Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, care au apărut și în presa centrală, dar au ajuns și la urechile miniștrilor de resort, nu l-au clintit din fruntea universității, făcându-l atotputernic.
Așa se face că timp de 10 ani, Adrian Gorun și-a confecționat o platoșe de salvator al universității, de unică persoană capabilă să conducă acestă mică universitate, toți ceilalți fiind incapabili pentru acest lucru. Despre starea în care se află UCB am relatat în alte două articole anterioare în care arătam că universitatea s-a aflat în pragul colapsului financiar încă din anul 2012 fiind salvată de către minister prin acordarea unor importante sume de bani peste alocația bugetară cuvenită, http://www.justitiecurata.ro/scandal-cu-taieri-de-salarii-si-disponibilizari-la-universitatea-targu-jiu-fostul-rector-filozof-dar-milionar-din-cercetare, dar și faptul că din lipsa studenților universitatea a abandonat o serie de spații după ce mai înainte le-a reabilitat prin licitații păguboase. Institute de cercetare fantomatice, cum ar fi Institutului de cercetare, dezvoltare și inovare A.N.Whitehead și Institutul de Politici Publice, Administrație și Științe ale Educației în care au fost angajați oameni ai lui Adrian Gorun și de care nimeni nu se poate atinge, nici măcar Rectorul universității, au condus la serioase probleme financiare motiv pentru care universitatea i-a obligat pe toți angajații să solicite concediu fără plată timp de 5 zile în luna septembrie din anul 2016, http://www.justitiecurata.ro/priviti-fantoma-universitatea-constantin-brancusi-si-a-abandonat-cladirile/.Și, cu toate acestea, Președintele Senatului, Adrian Gorun, continuă să caute vinovați pentru starea universității, deși, el este cel mai vinovat și ar fi trebuit să plece primul. Dar, omul este intangibil. Nici o instituție a statului român cu atribuții în cercetarea fraudelor și abuzurilor nu i-au clintit nici un fir din părul vopsit în culoarea negru, pana corbului.
Nu este lipsit de importanță să amintim faptul că în ultimii 4 ani, de când nu a mai avut dreptul de a ocupa funcția de rector, Adrian Gorun a experimentat pe postul de rector două persoane, atât de loiale încât au început să-i pară suspecte. Prima persoană, pe numele ei Moise Bojincă, n-a rezistat decât doi ani, 2012-2014, după care n-a mai suportat umilința și a demisionat.În prezent s-a retras la Peștișani, la aer curat, unde încearcă să uite prin ce a trecut. După demisia lui Moise Bojincă, Adrian Gorun a sprijinit pentru funcția de rector o …doamnă, pe numele ei Luminița Popescu, care și-a dorit tot timpul să ocupe acestă funcție, motiv pentru care a uitat de toți și de toate și a pus “totul” la bătaie. Timp de doi ani cei doi s-au înțeles de minune, s-au apucat de cercetat în domenii care n-aveau tangență cu specializările lor(el absolvent de filozofie și drept, ambele la FF, ea absolventă de mașini și instalații miniere, la seral) și, în scurt timp, au devenit …..milionari din cercetare, așa cum rezultă din declarațiile lor de avere și din CV-urile celor doi. La alegerile de rector din 2016 cei doi au hotărât să păstreze tandemul funcțiilor de conducere, ea Rector și el, atotputernicul, Președinte al Senatului.Legal, ea și-a ales prorectorii, el echipa de conducere a Senatului.
Apropiindu-se de pensie, în iunie 2017 face 65 de ani și ne mai având dreptul la funcții de conducere, a început să-și facă griji că după 10 ani de conducere, în regim de feudă, a universității, n-ar cam vrea să piardă privilegiile care l-au făcut putred de bogat.Așa că a solicitat Consiliului de administrație să-i mai prelungească activitatea cu încă un an iar acesta în semn de adorație supremă i-a aprobat.

insert 1

insert 2

De curând, autointitulatul “ specialist în educație”, “făcătorul” de numeroase variante ale Legii educației, de care nu l-a întrebat nimeni, a mai dat o reprezentație de….putere discreționară, la două zile după ce consiliul de administrație i-a avizat dosarul de prelungire cu un an a calității de titular la facultatea din care face parte.

În data de 20 ianuarie 2017 , începând cu ora 15, în timp ce America oferea lumii întregi o lecție deschisă de democrație, exact la aceiași oră, Senatul Universității “Constantin Brâncuși”, prezidat de 10 ani de Adrian Gorun, se afla în una din numeroasele sale ședințe maraton, (5-7) ore, la finalul căreia Președintele Senatului propunea Senatului revocarea, după un an de la validare, a doi din cei trei prorectori și anume, Ștefan Sorinel Ghimiși și Ana-Gabriela Babucea, pentru neândeplinirea atribuțiilor ce le reveneau iar Senatul aprobat solicitarea sa, Art.10, Hotărârea NR.1.Cel de-al treilea prorector, Liviu Cîrțână, care a semnat tot ce a vrut Adrian Gorun în acestă universitate și-a păstrat funcția în continuare.

insert 3

insert 4

insert 5

“Strategia” revocării puse la cale de Adrian Gorun este începutul unui viitor plan de reconfigurare a echipei de conducere a universității, Rector și Prorectori, actuala echipă părând a nu mai fi sub controlul Președintelui Senatului care, depășind în curând vârsta de 65 de ani ar fi în pericol de a nu mai fi acceptat, în continuare, în această funcție.
La nici o săptămână de la ultima ședință de Senat, în data de 27.01.2017, are loc o nouă ședință de Senat în care Adrian Gorun se declară nemulțumit de activitatea Consiliului de Administrație, Art.3 din Hotărârea de Senat nr.2.

insert 6

insert 7

Articolul 4 din Hotărârea Senatului, în a doua parte a sa, vizează Consiliul de Administrație și, implicit, pe Luminița Popescu, Președintele acestuia, care nu ar fi respectat anumite legi în decursul anului 2016, scopul fiind acela de a găsi niște nereguli care să o incrimineze pe aceasta, ținta finală a demersului de schimbare a conducerii universității. Adrian Gorun știe că menținerea lui în vârful universității s-a bazat pe informațiile acesteia despre vulnerabilitățile tuturor care au avut funcții de conducere în universitate, pe care i-a trădat pe rând, iar acum, când aceasta a devenit rector cu susținerea nemijlocită a sa, s-a gândit că s-ar putea ca aceasta să nu-și mai aducă aminte de binefăcătorul său așa cum nu și-a mai adus aminte nici de alții. Cu toată istețimea de care face atâta caz, Luminița Popescu n-a înțeles că Adrian Gorun iubește trădarea dar urăște pe trădători, așa că acuma i-a venit rândul și ei.

insert 8

Interesant este și conținutul Art.5 în care, se pare că Adrian Gorun nu cunoaște atribuțiilor celor 3 prorectori deși cu un an în urmă i-a aprobat ca și prorectori, atribuțiile acestora fiindu-i cunoscute.

insert 9

În data de 30 ianuarie 2017 în ziarul Gorjeanul jurnalista  Anamaria Stoica semnează articolul “Cei trei prorectori ai UCB, eliberați din funcții de către Senat”, din care aflăm următoarele:Președintele Senatului UCB, Adrian Gorun, a declarat pentru Gorjeanul că nu doar cei doi prorectori au fost eliberați din funcții, potrivit planului de reorganizare al instituției aprobat de Ministerul Educației, ci și cel de-al treilea, adică prorectorul pe Infrastructură, resurse financiare și relații internaționale, Liviu Marius Cîrțină. “Toți prorectorii universității au fost eliberați din funcții urmare a planului de reorganizare al instituției. Echipa va fi refăcută la viitoarea ședință de Senat, dar vor fi aleși doi prorectori. Foștii pot să solicite Senatului realegerea lor, dar eu aș prefera persoane noi”, a declarat președintele Senatului, Adrian Gorun.
Prin declarația dată ziaristei, Adrian Gorun dovedește, așa cum am arătat la începutul articolului, că el continuă să facă “jocurile” în acestă universitate, ca atotputernic ce este, deși știe faptul că desemnarea prorectorilor este atribuția Rectorului, așa cum scrie în Legea nr.1/2011 dar și în Carta universității. Afirmația sa, “….eu aș prefera persoane noi ” i-a dus cu gândul, pe mulți din universitate, la Horațiu Gorun, fiul său. Ar putea fi o soluție liniștitoare pentru Adrian Gorun, care mai vrea să stea ca atotputernic în acestă universitate, cu toate avantajele de care beneficiază de 10 ani.
În finalul articolului, Adrian Gorun a specificat, la cererea Gorjeeanul, că Luminița Popescu va rămâne, în continuare, în funcția de rector al UCB, președintele Senatului negând informația, pe surse, potrivit căreia s-ar urmări și debarcarea ocupantei acestui post de conducere.
Afirmația lui Adrian Gorun, cum că Luminița Popescu rămâne, în continuare, în funcția de Rector al UCB, este menită să o liniștească pe aceasta dar zilele ei în acestă funcție sunt numărate. Evident, de către Adrian Gorun, atotputernicul de 10 ani.

Redactor: Marius DAEA

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.