900 din 1000 de disponibilizați de la CE Oltenia ar câștiga procesul dacă ar da în judecată CE Oltenia pentru disponibilizări abuzive și chiar pe motive de discriminare.

de Marius DAEA

Nu că este greu, mai degrabă este extrem de obositor să urmărești incoerența și lipsa unei logici în ceea ce declară Sorin Boza, directorul interimar al CE Oltenia. De multe ori, nici el nu reușește să țină pasul  cu realizarea a ceea ce-i trece prin minte să  facă și declară public.

Ne confruntăm cu următoarea situație: de când a preluat conducerea CE Oltenia, Boza a disponibilizat peste o mie de mineri și energeticieni pentru a face MW-ul  competitiv pe piață, după disponibilizări se laudă că a făcut profit, între timp organizează concurs pentru ocuparea posturilor rămase libere în urma disponibilizărilor, iar acum ne spune că face angajări să întinerească  personalul. Toate aceste mișcări Boza le-a făcut în cârdășie cu sindicatele subordonate , controlabile financiar, care nu au făcut nimic pentru a apăra în fața administrației drepturile membrilor de sindicat, poate și pentru simplul fapt că disponibilizații, majoritatea pensionabili, nu mai prezentau interes pe termen lung și atunci de ce și-ar fi stricat relațiile de ,,iubire,, un sindicalist cu Boza pentru un miner care mai are un an și jumătate până la pensie?

Când i-au concediat au încălcat legea, i-au dat afară că erau bătrâni.

Unele criterii de disponibilizare  au fost de genul: cei care mai au o anumită perioadă până la pensie, adică făcea referire la persoană și nu la locul de muncă  respectiv. Nu va fi legală concedierea unui salariat în cazul în care nu se desființează postul ocupat de acesta, ci alte posturi care sunt de natura  celui ocupat de salariatul în cauză. CE Oltenia nu are dreptul de a selecționa personal pe posturile rămase, deși a făcut acest lucru chiar în plin proces de disponibilizări. Pe o parte disponibiliza, iar pe altă parte angaja.

,,Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
Art. 65 din codul muncii:

(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă,,.

Presiuni asupra juriștilor din CE Oltenia

Pentru a găsi artificii, că soluții legale de a angaja în perioada premergătoare și după disponibilizări nu există, conducerea CE Oltenia a făcut presiuni asupra juriștilor din companie  pentru a găsi soluții ca anumite persoane cu pile să poată fi angajate. Dacă în unele cazuri s-au găsit soluții și conform surselor noastre s-au făcut angajări, au existat și cazuri în care cel/cea  care trebuia să fie angajat(ă) a fost pus(ă) să-și dea demisia de la locul de muncă, a stat pe ,,margine,, o lună- două, însă nu s-a dus la bun sfârșit demersul, cei în cauză revenind dezamăgiți la vechiul loc de muncă.

Management modern, comunicare proastă.

Nu putem trece cu vederea așa ușor aberația cu locul de muncă la domiciliu pentru Craioveni, chipurile management modern de corporatiști, care de fapt ascunde interesele unor directori cu salarii uriașe, instalați politic( ex. ALDE Dolj& PSD), ajunși să facă mofturi că se trezesc prea de dimineață pentru miile de euro câștigate pe lună, iar  Boza motivează că astfel va economisi cu transportul, însă, îl întrebăm: va renunța la cursele speciale Craiova-Turceni-Rovinari-Târgu Jiu? Mai mult ca sigur că nu. Din Craiova vin mai mulți muncitori la toate sucursalele, nu doar un director.

În ceea ce privește comunicarea externă a CE Oltenia, Sorinel Boza comunică doar ce-i convine. Dacă îl întrebi de modul cum a fost selectat manager, o dă la întors, dacă întrebi de firmele care au vândut CE Oltenia certificatele verzi și câți bani a plătit CE Oltenia trebuie făcute n…. solicitări.

De fapt cine conduce CE Oltenia domnule Boza? Cumva domnul subinginer Iacob?

 

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.