Boza, cadouri din banii Complexului Energetic Oltenia!?

Complexul Energetic Oltenia a anunțat atribuirea a trei contracte de paza cu o valoare cumulata de peste 10 milioane lei. Procedura nu este încă finalizata pentru sase din cele douăzeci de loturi scoase la licitație, valoarea contractelor ce ar mai trebui încheiate fiind de încă 6 milioane lei.

Documentația precara încurcă încheierea contractelor!
Procedura de achiziție a serviciilor de paza la CE Oltenia a început cu “cântec” documentația pentru desfășurarea acesteia fiind “lucrata” ca sa asigure atribuirea contractelor “cui trebuie”. Noi am arătat la vremea respectiva ca atât fragmentarea excesiva în loturi, cât și “inventarea” unui criteriu de atribuire menit să ducă contractele într-o anumita direcție sunt defavorabile companiei. AICI
Bâlbăielile CE Oltenia, cu adresa cunoscuta, sesizate de noi în luna ianuarie 2017 au continuat și pe perioada evaluării ofertelor, astfel că după peste doua luni de evaluare s-au atribuit contracte care acoperă doar cca 60% din valoarea estimata pentru întreaga procedura.
Asociind datele oficiale prezentate de CE Oltenia, constatam că și la aceasta procedura firmele de paza și-au împărțit “cașcavalul”, făcând din autoritatea contractanta un simplu spectator. Interesant este că au participat la procedura atât S.C. SMB S.R.L.(care a și contestat documentația CE Oltenia, dar contestația i-a fost respinsă) cât și S.C. SIGNOVINCE S.R.L., ambele controlate de fostul șef al SRI Gorj.
Participarea cu doua firme la aceeași procedura arata coordonarea unui joc la doua capete, joc stricat, se pare, de firma unui alt fost ofițer SRI, care l-a concurat pe Făget și i-a ciuntit destul de mult din “cașcaval”.
Loturile încă neatribuite au devenit teren de disputa, iar unii membrii ai comisiei de evaluare sunt “întinși” la maximum ca sa găsească soluțiile promise. Este o posibilă explicație a prelungirii excesive a perioadei de evaluare.
Boza s-a sucit și răsucit să mărească tarifele de paza!
Ca răspuns la o solicitare de informații de interes public CE Oltenia ne-a transmis că de la întâi februarie a mărit tarifele de paza, la presiunea firmelor de paza. Am scris la acel moment că mărirea tarifelor în timp ce se derula o procedura de achiziție, la o valoare mai mare decât cea estimata în achiziție, prejudiciază CE Oltenia. În urma articolului nostru, managerul Boza a renunțat pentru doua luni(februarie și martie) la mărirea tarifului. Dar “neliniștitul” manager n-a avut răbdare sa se finalizeze procedura în curs și a atribuit contracte pentru 60 de zile, evident la un tarif mai mare decât cel anterior, prin negociere!?
Intelegere pentru prejudicierea CEO!
Sigur ca atunci cand se deruleaza in paralel o negociere si o licitatie trebuie urmarit cum curg, de fapt se scurg banii autoritatii contractante. Daca dl Boza ar fi organizat aceste proceduri “incalecate” si ar fi obtinut niste contracte mai favorabile CEO, fie si pe termen scurt ar fi fost de felicitat ca e preocupat de dramuirea resurselor financiare ale unitatii. Da de unde! Dl Boza, mana larga, a tinut sa bage niste bani in plus, fie si pe termen scurt, in buzunarele firmelor de paza, bani scosi din visteria CEO.
Comparând valorile contractelor atribuite de dl Boza pe perioada de 60 de zile prin negociere(efecte au fost produse doar pentru cca o jumătate de perioada, pana la atribuirea contractelor din licitație) cu cele rezultate din licitație, rezulta ca în mai putin de o luna dl Boza a făcut cadou firmelor de paza peste 30 000 lei, iar banii se scurg în continuare pentru loturile încă neatribuite. Dacă se compara cu valorile consumate prin prelungirea contractelor la tarifele din 2016(cum s-a decontat în februarie și martie-varianta mai favorabila CE Oltenia) prejudiciul este și mai mare.
Please follow and like us:
0

One thought on “Boza, cadouri din banii Complexului Energetic Oltenia!?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.