Pandurii Târgu Jiu- distruși de suveica Condescu.

 

Autor: Marius DAEA

Pandurii, sifonul de bani de la CE Oltenia.

Pandurii Târgu Jiu, echipa de suflet a gorjenilor, a fost distrusă din interior, chiar de cei care erau plătiți să administreze clubul.

În anii 2011, 2012 și chiar 2013, Clubul Pandurii Târgu Jiu aveau al doilea buget din țară, după Steaua București.

Complexurile Energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari și Craiova, împreună cu Societatea Națională a Lignitului virau în contul clubului Pandurii Târgu Jiu în anul 2011 suma de  212 miliarde lei vechi, în anul 2012 aceleași entități au contribuit cu aproximativ 205 miliarde lei vechi. În anul 2013 contribuția CE Oltenia  se înjumătățește, ajungând în jurul a 104 miliarde lei vechi, cu toate astea Clubul Pandurii Târgu Jiu rămânea la acea vreme cel mai bine finanțat club de fotbal din provincie.

Marin Condescu, președinte  al USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia), Florin Cârciumaru, actual senator de Gorj și fost primar al Municipiului Târgu Jiu și Viorel David, patron Artego S.A au fost cei care s-au aflat la conducerea Clubului Pandurii Târgu Jiu și se fac vinovați de situația actuală a Clubului de Fotbal Pandurii Târgu Jiu, aflat în insolvență .

Ca acționar, primăria Municipiului Târgu Jiu nu a contribuit cu sume de bani, a asigurat stadionul și baza sportivă. Sumele de bani cu care a contribuit acționarul  Artego Târgu Jiu erau nesemnificative, deși s-a folosit de suveică uneori în combinația cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia  ca să obțină bani. Artego a cesionat creanțele clubului în raport cu SNLO  de 1 milion de lei și le-a încasat imediat de la întreprinderea minieră.

Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia reprezentate în acționariatul clubului de Marin Condescu, care era si președintele Clubului Pandurii Târgu Jiu nu a contribuit niciodată cu bani. Toate protocoalele de finanțare erau făcute de USMO și Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Condescu lăsându-i doar pe mineri să plătească contribuția.

Același tip de protocol a încercat Marin Condescu să încheie și cu Complexul Energetic Oltenia, însă fără succes. Atunci Condescu a încercat excluderea CE Oltenia din acționariatul clubului pe motiv că nu plătise cotizația la timp.

În anul 2013, în  calitate de  reprezentant în AGA  al Complexului Energetic Oltenia,  Ion Răuț a efectuat un control la Clubul Pandurii Târgu Jiu, ocazie cu care a constatat că de fapt sindicatul reprezentat de Marin Condescu nu contribuise niciodată cu bani.

În anul 2014 bilanțul Complexului Energetic Oltenia a fost pe minus, lucru ce nu a permis companiei ca în anul 2015 să mai atribuie bani Pandurilor.

Echipa Pandurii Târgu Jiu nu s-ar fi aflat azi în insolvență dacă atunci când le intrau în conturi sute de miliarde de lei vechi nu și-ar fi bătut joc de ei. Dacă banii ar fi fost rotiți eficient sau  ar fi fost păstrați, gorjenii se puteau mândri și azi cu echipă de fotbal în liga I – a.

Suveica banilor

Numai în anii 2012 și 2013, ani verificați de ANAF, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 1.780.688 lei, constând în: impozit pe profit în sumă de 625.863 lei, majorări de întârziere la impozitul pe profit 59.958 lei, penalități de întârziere la impozitul pe profit 51.442 lei, TVA de plată în sumă de 849.419, majorări de întârziere TVA 106.453 lei și penalități de întârziere TVA 87.553 lei.

Ferma de capre a lui Marin Condescu, finanțată de Pandurii

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu reprezentată prin Marin Condescu a încheiat în luna mai a anului 2012 contractul cu numărul 31/18.05.2012 cu S.C ELKANA S.R.L, Moșnița Nouă, jud. Timiș, în valoare de 96.000 lei  pentru executarea unor foraje în comuna Baniu jud. Gorj. Conform procesului verbal încheiat în 23.07.2014 de  doi inspectori ANAF ce au efectuat un control la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, din documentele puse la dispoziția inspectorilor fiscali rezultă că forajele respective nu aparțin CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, aceștia neavând niciun drept de a folosi respectivele foraje. Conform declarațiilor unor membri ai clubului, forajele respective au fost executate la ,, ferma de capre,, ce aparține fostului președinte al CS Pandurii Marin Condescu.

Acatiste plătite cu bani de la Pandurii

Conștient că nu a fost ușă de biserică, președintele CS Pandurii Târgu Jiu Marin Condescu a zis să se pună bine și cu divinitatea și așa, după modelul fermei de capre,  a făcut foraje plătite din banii Pandurilor pentru Mânăstirea Dealu Mare, aflată la doi pași de ferma respectivă. Contractul nr. 44 de executare a forajelor la Mânăstirea Dealu Mare a fost încheiat în data de 05.07.2012 și a avut o valoare de 20.000 lei fără TVA. Inspectorii ANAF au constatat că la rubrica ,,beneficiar ,, din contract  este înscrisă doar semnătura reprezentantului CS Pandurii, nefiind aplicată ștampila pe semnătură, iar Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nu este semnat și nu este ștampilat la rubrica beneficiar.

Documente false și operațiuni nereale  în contabilitate de 669.600 lei, din care TVA 129.600 lei

Deși parcul auto al clubului avea un număr mult mai mare de autoturisme decât personalul cu funcție de conducere, Condescu a închiriat de la partenera lui trei autoturisme Mercedes Benz.

C.S Pandurii plătea chirie, însă mașinile erau folosite de alte persoane din afara clubului.

S.C Romriviera Group SRL, societate aparținând partenerei lui  Marin Condescu, Mădălina Berbecel, pe parcursul anilor 2012 și 2013 a emis un număr de șapte facturi  către  CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu în valoare de 669.600 lei reprezentând  contravaloare chirie conform contract nr 15/10.08.2011.

Clubul Pandurii a încheiat cu Firma Romriviera Group aparținând Mădălinei Berbecel un ,,contract de locațiune de autovehicule,, contract prin care Clubul Pandurii închiria  de la partenera lui Marin Condescu trei autoturisme  marca Mercedes Benz  pe o perioadă de 12 luni de la data semnării contractului, valoarea chiriei fiind de 15.000 lei pe lună pentru fiecare autoturism. Contractul a mai fost prelungit printr-un act adițional pentru încă 12 luni, respectiv până în data de 10.08.2013.

Inspectorii ANAF au făcut un control inopinant la Romriviera Group și au constatat că perioada pentru care se prelungise contractul este diferită față de documentele prezentate de CS Pandurii Târgu Jiu. Cele trei limuzine pentru care C.S Pandurii Târgu Jiu plăteau 15.000 lei chirie pe lună nu au fot utilizate în folosul clubului. În urma controlului ANAF s-a constatat că nu exista personal angajat care să conducă autoturismele respective, nu existau procese verbale de predare a autoturismelor din care să rezulte  cine s-a folosit de aceste autoturisme, nu existau foi de parcurs din care să rezulte că autoturismele au fost utilizate de CS Pandurii și nu existau documente din care să rezulte consum de combustibil pentru autoturismele respective.

În ceea ce privește impozitul pe profit, cuplul Marin Condescu/ Mădălina Berbecel a încercat să dea statului un tun de  540.000 lei, lucru ce a fost stopat de echipa de control a ANAF, neluând în calcul ca deductibilă la calculul profitului impozabil aferent anilor 2012-2013. În ceea ce privește TVA-ul, echipa de control a diminuat taxa pe valoare adăugată cu suma de 129.600 lei, astfel taxa pe valoare adăugată de plată majorându-se cu aceeași sumă.

Mădălina Berbecel era acționară la mai multe societăți comerciale prin intermediul cărora avea acces fără concurență la banii C.S Pandurii .

Și-au amenajat studio de televiziune de 130.000 lei  într-un spațiu ce nu le aparținea.

Câtă vreme s-a aflat în fruntea C.S Pandurii Lignitul Târgu Jiu și curgeau bani din toate părțile, pentru  Marin Condescu nu a existat lege.

În 27.03.2013 C.S Pandurii încheia contractul cu nr. 60 cu S.C Planexpert Events SRL aparținând aceleiași parteneră a lui Marin Condescu, Mădălina Berbecel, care consta în: Reabilitarea acoperișului și ultimului etaj la construcția din cartierul Debarcader având destinație de Centru de cazare copii și juniori al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu; Dotarea corespunzătoare a camerelor după reabilitarea etajului la care acestea sunt situate; Realizarea unui proiect pentru un Studio TV, pentru Televiziunea Tele 3, care la acea dată aparținea C.S Pandurii și  Demararea executării  lucrărilor pentru Studioul TV.

De fapt, Condescu nu avea niciun contract pentru clădirea respectivă, intrase abuziv în acel sediu și a  angajat Clubul la o cheltuială de 130.000 lei, bani ce ajungeau tot în conturile partenerei.

Și în ceea ce privește realizarea unui proiect TV pentru Tele 3 unde C.S Pandurii era acționar este un neadevăr. Este bine știut că în acel sediu se formase  o echipă și se realizaseră până și decoruri pentru deschiderea Realitatea TV Târgu Jiu, însă în final nu au mai primit franciza și au fost scoși cu forța din clădire de către CE Oltenia. În proiectul Realitatea TV Târgu Jiu, alături de Marin Condescu  a fost  implicat la acea vreme și actualul deputat ALDE de Dolj Ion Cupă, fost șef al finanțelor din Gorj, care avea soția acționară în firma respectivă.

A semnat contract cu unul și a plătit la altul. ANAF-ul a constatat ilegalitatea tranzacției.

Condescu l-a vândut pe jucătorul  Alexandru Vlad pentru suma de 950.000 euro  prin intermediul  agentului Reghecampf  Anamaria, căreia îi revenea un comision de 310.000 euro cu TVA.

C.S Pandurii a acceptat la plată o factură emisă de S.C REGHE BUILDING în valoare de 1.365.240 lei, deși contractul de comision de vânzare a jucătorului  fusese semnat în numele său ca agent de jucători, deținător al licenței  de Agent de jucători nr. 64 eliberată de FRF, Reghecampf Anamaria.

Firma în contul căreia au virat banii cei de la Pandurii avea ca obiect de activitate ,, Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Firma de construcții nu avea dreptul să emită factura de 350.000 euro către Pandurii și nici clubul  să accepte la plată un astfel de document care nu reflecta realitatea, emis de o societate neînregistrată la FRF pentru a efectua astfel de operațiuni.

Marin Condescu a împrumutat clubul cu bani personali prin contracte păguboase.

426.056 lei diferență de curs valutar  a plătit Clubul Pandurii propriului președinte, Marin Condescu, pentru trei contracte de împrumut. Ca împrumutator, Marin Condescu folosea clauze abuzive în sensul că în contract spunea că acordă împrumutul în euro, în realitate vira banii în lei și solicita diferență de curs valutar.

Prin contractul 967/13.05.2013, împrumută clubul cu 50.000 euro, conform extraselor de cont de la bancă rezultă că împrumutul a fost acordat în lei, nu în euro, clubul nu avea la ce calcula diferență de curs valutar.

Prin contractul 278/01.02.2013 Marin Condescu împrumută clubul cu 193.339 euro, urmând ca această sumă să se restituie în euro la cursul BNR din ziua restituirii.

Prin contractul 1108/31.05.2013 Marin Condescu împrumută Clubul Pandurii cu suma de 1.732.000 lei, echivalentul a 400.000 euro, urmând ca clubul să restituie lui Marin Condescu  400.000 euro. Conform extraselor de cont de la bancă rezultă că și acest împrumut a fost acordat clubului în lei și nu în euro.

Clubul Pandurii Târgu Jiu a restituit lui Marin Condescu cele două împrumuturi virându-i acestuia în data de 17.08.2013 suma de 2.001.015 lei. Diferența dintre suma împrumutată și suma restituită, 53.515 lei, reprezintă diferență de curs valutar.

În luna octombrie a anului 2013, C.S Pandurii Lignitul Târgu Jiu înregistrase diferențe de curs valutar de  609.002 lei,  după cum urmează: 216.000 lei diferență de curs valutar, 156.541 lei pentru contractul 1382 prin care Marin Condescu împrumuta clubul cu 3.535.900 lei, împrumut acordat în lei și restituit tot în lei și nu se justifica calculul diferenței de curs valutar.

110.000 euro pe an, salariul lui Marin Condescu plătit de club.

Adunarea Generală a Acționarilor Clubului Pandurii l-au numit pe Condescu în iulie 2007 pentru o perioadă de șapte ani președinte al Consiliului de Administrație și președinte al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu. Conform contractului de prestări servicii, Condescu  primea de la Pandurii 648.000 euro pe toată durata contractului. Sumele variau între 60.000 euro și 110.000 euro pe an.

 

 

 

 

Please follow and like us:
0

One thought on “Pandurii Târgu Jiu- distruși de suveica Condescu.”

  1. În sfârșit apare in spatiul public, din parte a unei ” parti” din presă, cum au stat lucrurile la pădurii. Din pacate l- au susținut în si o parte din membrii fondatori ai clubului.La CEO ă facut regula Condescu( exceptie o perioada scurta) Ă fost acceptat în program de restructurare ptr a deveni principalul creditor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.