Onisifor Olaru a lansat cartea ,,Învățământul Superior Gorjean,, file de istorie

Autor: Marius DAEA, Foto: George BOBAN

,,Această universitate trebuie să fie locul unde radiază știință, informație de ultimă oră și de unde generațiile de studenți care au ieșit și vor ieși de pe porțile ei îi poartă cu mândrie numele acolo unde se află, fie în țară, fie în nu știu ce colț de lume,,.

Onisifor Olaru

 

 

20 decembrie 2017 este ziua care va intra cu siguranță în istoria publicisticii gorjene. Foaierul Teatrului ,,Elvira Godeanu,, din Târgu Jiu a devenit neîncăpător pentru cele peste 130 de personalități ale vieții politice, culturale și economice ale județului Gorj, care  așteptau cu nerăbdare  lansarea cărții-document scrisă de Onisifor Olaru ,,Învățământul Superior Gorjean,, file de istorie.

Cartea care sintetizează cei 25 de ani de activitate ai Universității ,,Constantin Brâncuși,, poate fi considerată o capodoperă editorială ținând cont de  conținut dar și de calitățile grafice deosebite.

În cele 1037 de pagini autorul surprinde cu documente și  fotografii în ordine cronologică evenimentele, deciziile, transformările  dar și  oamenii care au avut într-un fel sau altul contact cu instituția, fie în calitate de cadru didactic, colaborator sau student.

Răsfoind cartea,  la prima vedere constați că în spatele acestei apariții editoriale  a stat un volum de muncă imens, o documentare asiduă și nu în ultimul rând obiectivitatea de care a dat dovadă autorul.

Chiar dacă anumite pasaje din carte vor deranja unele  persoane, Onisifor Olaru a preferat să spună adevărul.

,,Am fost martorul acestor evenimente și am constatat că timpul, în curgerea lui nemiloasă, începe să aștearnă vălul uitării peste aceste evenimente. Și, atunci, m-am hotărât să dau timpul înapoi, și ajutat de foste și actuale cadre didactice, de foști studenți ai acestei universități, de documente și surse electronice de stocare a informației , să ridic acest văl al uitării de pe o istorie, pe care trebuie să și-o însușească și cei care nu vor,  a efortului unor oameni care  nu au avut șansa și ambiția să facă din orașul Târgu Jiu un oraș cunoscut nu numai prin operele lui Constantin Brâncuși, ci și prin existența unei universități care, aici,  în ,,țara,,  lui Brâncuși,  aproape de casa lui, nu putea purta alt nume decât numele său.

Această universitate trebuie să fie locul unde radiază știință, informație de ultimă oră și de unde generațiile de studenți care au ieșit și vor ieși de pe porțile ei îi poartă cu mândrie numele acolo unde se află, fie în țară, fie în nu știu ce colț de lume.

Ea trebuie să fie un loc al gândirii libere, al toleranței, al prieteniei și, nu în ultimul rând, al iubirii de oameni, atribut al democrației, ale Europei moderne de azi și de mâine.

Pentru că, dacă iubire nu e, nimic nu e,,.

Onisifor Olaru

 

 

,, Învățământul Superior Gorjean,, file de istorie, a fost editată de Scrisul Românesc Fundația-Editura Craiova, tehnoredactată și tipărită de Tipografia Prodcom din Târgu Jiu în condiții grafice deosebite, iar la lansare, cartea a fost oferită cadou participanților din partea autorului. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul companiei Artego din Târgu Jiu care a susținut financiar acest proiect.

Dintre participanții la eveniment nu puteau să lipsească acei oameni care au pus prima cărămidă la înființarea Universității ,,Constantin Brâncuși,, și anume conducătorii instituțiilor publice implicate la acea vreme în procesul de înființare a universității la Târgu Jiu, cum ar fi parlamentarul de la acea vreme Nicolae Mischie, căruia i-au recunoscut toți cei prezenți meritul de a fi cel care a făcut toate demersurile posibile pentru înființarea universității la Târgu Jiu. De asemenea, alături de Onisifor Olaru, la lansare au fost și Prefectul de Gorj din acea perioadă, Toni Mihail Greblă, Primarul Municipiului Târgu Jiu de atunci, Gheorghe Caralicea Mărculescu, foste cadre didactice dar și foști studenți.

Prefața cărții  ,,Învățământul Superior Gorjean,, file de istorie, a fost scrisă de Prof. univ. dr. Mihai Golu, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, fost Ministru al Învățământului și Științelor pe vremea căruia s-a înființat Universitatea ,,Constantin Brâncuși,,  care în 10 iunie 2017 scria următoarele:

,,25 de ani din viața universității sunt, desigur prea puțini pentru a emite judecăți de valoare de ultimă instanță, dar bogăția de fapte, momente și evenimente pozitive pe care ni le prezintă cu atâta meticulozitate și căldură prof. univ. dr. ing. Onisifor Olaru în lucrarea sa ne dă convingerea că universitatea ,,Constantin Brâncuși,, va dăinui și va înflori înălțându-și semeață stindardul său asemenea semeției  Coloanei Infinitului care-i stă de strajă.

Consider, în încheiere, că bogăția și autenticitatea materialului faptic-documentar la care a apelat autorul și pertinența comentariilor care-l încorporează  conferă lucrării un înalt grad de relevanță și veridicitate, înscriind-o ca pe o piesă de mare valoare științifică și umană în istoriografia învățământului  superior românesc,,. Fragment din prefață

Foto: George BOBAN

 

 

 

 

Please follow and like us:
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.